Test Bank 10th-Ed Financial Accounting by Horngren_Harrison_Thomas

$29.99

What Can You Expect From A tests bank 100

Multiple-choice.

True-false

Fill-in-the-blank

Matching

Short,questions

Essay,question

Sample,Chapter

Description

Test Bank 10th-Ed Financial Accounting by Horngren_Harrison_Thomas

Sample Chapter No 1                                                          

Financial Accounting, 10e (Harrison/Horngren/Thomas)

Chapter 1   The Financial Statements

 

1.1   Learning Objective 1-1

 

1) Accounting is an information system that measures business activities.

Answer:  TRUE

Diff: 1

LO:  1-1

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement

 

2) Bookkeeping is the mechanical part of accounting.

Answer:  TRUE

Diff: 1

LO:  1-1

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement

 

3) Accounting is often called the language of business.

Answer:  TRUE

Diff: 1

LO:  1-1

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement

 

4) Accounting produces financial statements, which report information about a business entity.

Answer:  TRUE

Diff: 1

LO:  1-1

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

5) The accounting process begins and ends with people making decisions.

Answer:  TRUE

Diff: 1

LO:  1-1

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement

 

 

6) Accounting information is used by investors and lenders, but not by regulatory bodies.

Answer:  FALSE

Diff: 1

LO:  1-1

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Industry Sector, Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

7) Habitat for Humanity does not use accounting information since they are not concerned about making a profit.

Answer:  FALSE

Diff: 1

LO:  1-1

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Industry Sector, Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

8) The business records of a sole proprietorship should include the proprietor’s personal assets such as a house.

Answer:  FALSE

Diff: 1

LO:  1-1

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement

 

9) Accounting:

  1. A) measures business activities.
  2. B) processes data into reports and communicates the data to decision makers.
  3. C) is often called the language of business.
  4. D) is all of the above.

Answer:  D

Diff: 2

LO:  1-1

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

 

10) A disadvantage of general partnerships is:

  1. A) double taxation of distributed profits.
  2. B) the partnership’s assets are commingled with each partner’s personal assets.
  3. C) state rules and regulations must be followed.
  4. D) each partner may conduct business in the name of the entity and make agreements that legally bind all partners.

Answer:  D

Diff: 2

LO:  1-1

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement

11) Which of the following statements is TRUE for a limited liability company?

  1. A) Members have unlimited liability for the debts of the business.
  2. B) Members have limited liability for the debts of the business.
  3. C) Only the limited partners have limited liability for the debts of the business.
  4. D) The general partner has unlimited liability for the debts of the business.

Answer:  B

Diff: 2

LO:  1-1

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement

 

12) Which of the following statements is TRUE for a limited liability partnership?

  1. A) The partners all have limited liability for the debts of the partnership.
  2. B) The partners all have limited liability for the acts of the other partners.
  3. C) The general partner has unlimited liability for the debts of the partnership.
  4. D) The limited partners have unlimited liability for the debts of the partnership.

Answer:  C

Diff: 2

LO:  1-1

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement

 

 

13) Which of the following statements is TRUE for a proprietorship?

  1. A) Legally, a proprietorship is separate from the proprietor.
  2. B) For accounting purposes, a proprietorship is separate from the proprietor.
  3. C) For accounting purposes, a proprietorship is not separate from the proprietor.
  4. D) A and B

Answer:  B

Diff: 2

LO:  1-1

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement

 

14) Federal income taxes are paid by ________ in a limited liability company.

  1. A) the company
  2. B) limited partners only
  3. C) general partners only
  4. D) members

Answer:  D

Diff: 2

LO:  1-1

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

15) Which of the following statements is TRUE for a limited liability partnership?

  1. A) The partnership pays no federal income taxes.
  2. B) Only the limited partners pay federal income taxes on their shares of the partnership’s profits.
  3. C) Only the general partner pays federal income taxes on his or her share of the partnership’s profits.
  4. D) Only the members pay federal income taxes on their shares of the partnership’s profits.

Answer:  A

Diff: 2

LO:  1-1

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

 

16) Which statement is TRUE about partnerships?

  1. A) Legally, a partnership is separate from the partners.
  2. B) A partnership has one capital account.
  3. C) For accounting purposes, a partnership is separate from the partners.
  4. D) For accounting purposes, a partnership is not separate from the partners.

Answer:  C

Diff: 2

LO:  1-1

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement

 

17) Which of the following have unlimited liability for a company’s debts?

  1. A) owners of a corporation
  2. B) members of a limited liability company
  3. C) limited partners in a limited liability partnership
  4. D) general partner in a limited liability partnership

Answer:  D

Diff: 2

LO:  1-1

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement

 

18) Which of the following entities pays federal income taxes?

  1. A) limited liability partnership
  2. B) general partnership
  3. C) limited liability company
  4. D) corporation

Answer:  D

Diff: 2

LO:  1-1

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement

19) The two types of accounting are:

  1. A) profit and nonprofit.
  2. B) financial and managerial.
  3. C) internal and external.
  4. D) bookkeeping and decision-oriented.

Answer:  B

Diff: 2

LO:  1-1

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

20) Decision makers who use accounting information include:

  1. A) creditors.
  2. B) the Internal Revenue Service.
  3. C) the Securities and Exchange Commission.
  4. D) all of the above.

Answer:  D

Diff: 2

LO:  1-1

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement

 

21) The ________ is elected by the stockholders and is responsible for setting policy and appointing officers.

  1. A) board of directors
  2. B) chief executive officer (CEO)
  3. C) chief financial officer (CFO)
  4. D) advisory council

Answer:  A

Diff: 2

LO:  1-1

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement

 

22) Which type of business organization transacts the most business and is the largest in terms of assets, income, and number of employees?

  1. A) Proprietorship
  2. B) Partnership
  3. C) Limited-liability company
  4. D) Corporation

Answer:  D

Diff: 2

LO:  1-1

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement

 

23) The entity assumption does NOT apply to a:

  1. A) proprietorship.
  2. B) limited liability partnership.
  3. C) limited-liability company.
  4. D) The entity assumption applies to all the above.

Answer:  D

Diff: 2

LO:  1-1

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement

 

24) Which of the following is a TRUE statement about the characteristics of partnerships?

  1. A) Limited partners have mutual agency and unlimited liability for the partnership’s debts.
  2. B) General partners have mutual agency and limited liability for the partnership’s debts.
  3. C) Net income and loss of the partnership “flows through” to the partners.
  4. D) The partnership agreement must be in writing.

Answer:  C

Diff: 2

LO:  1-1

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement

 

25) Owners of an LLC are called:

  1. A) partners.
  2. B) proprietors.
  3. C) members.
  4. D) stockholders.

Answer:  C

Diff: 1

LO:  1-1

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement

 

26) Advantages of a corporation include:

  1. A) each stockholder can enter into agreements that legally bind all the stockholders.
  2. B) the double taxation of distributed profits.
  3. C) limited liability of the stockholders for the corporation’s debts.
  4. D) each stockholder can conduct business in the name of the corporation.

Answer:  C

Diff: 1

LO:  1-1

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement

27) Shareholders of a corporation:

  1. A) have limited liability for the corporation’s debts.
  2. B) have unlimited liability for the corporation’s debts.
  3. C) have unlimited liability for the actions of other stockholders.
  4. D) receive dividends from the corporation without having to pay tax on the distribution.

Answer:  A

Diff: 2

LO:  1-1

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement

 

28) An important fact to consider when determining how to organize a business is that:

  1. A) members of an LLC have unlimited liability and are taxed like members of a partnership.
  2. B) for accounting purposes, a proprietorship is a distinct entity from the proprietor.
  3. C) the records of a partnership can include each partner’s personal assets and debts.
  4. D) the proprietor and the proprietorship are separate legal entities.

Answer:  B

Diff: 1

LO:  1-1

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement

 

1.2   Learning Objective 1-2

 

1) Generally accepted accounting principles, or GAAP, are the rules and procedures established by the Securities and Exchange Commission.

Answer:  FALSE

Diff: 2

LO:  1-2

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

2) The SEC establishes international financial reporting standards.

Answer:  FALSE

Diff: 1

LO:  1-2

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  International/Global

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

 

3) The fundamental qualitative characteristics of accounting information are relevance and reliability.

Answer:  FALSE

Diff: 2

LO:  1-2

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

4) Another name for the continuity assumption is the going-concern assumption.

Answer:  TRUE

Diff: 1

LO:  1-2

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement

 

5) Following U.S. GAAP, the carrying value of a building can be increased to its fair value.

Answer:  FALSE

Diff: 2

LO:  1-2

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement

 

6) Accounting is moving in the direction of reporting more and more assets and liabilities at their fair values.

Answer:  TRUE

Diff: 1

LO:  1-2

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement

 

7) Since we live in a global economy, all countries have adopted the same accounting standards for business transactions.

Answer:  FALSE

Diff: 1

LO:  1-2

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  International/Global

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

 

8) Characteristics of faithfully representative information do NOT include:

  1. A) complete.
  2. B) neutral.
  3. C) accurate.
  4. D) relevant.

Answer:  D

Diff: 1

LO:  1-2

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

9) Enhancing qualitative characteristics of accounting information do NOT include:

  1. A) comparability.
  2. B) verifiability.
  3. C) timeliness.
  4. D) materiality.

Answer:  D

Diff: 1

LO:  1-2

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

10) The process of verifying accounting information in financial statements is undertaken by:

  1. A) the Securities and Exchange Commission.
  2. B) internal auditors only.
  3. C) external auditors only.
  4. D) internal and external auditors.

Answer:  D

Diff: 1

LO:  1-2

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

 

11) Information must be sufficiently transparent so that it makes sense to reasonably informed users of the financial statements, such as creditors. This qualitative characteristic of information is called:

  1. A) verifiability.
  2. B) faithful representative.
  3. C) relevant.
  4. D) understandability.

Answer:  D

Diff: 1

LO:  1-2

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

12) A company uses LIFO to determine the cost of goods sold each year. This inventory method always results in the lowest possible net income. This is an example of:

  1. A) cost benefit constraint.
  2. B) materiality.
  3. C) verifiability.
  4. D) consistency.

Answer:  D

Diff: 1

LO:  1-2

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

13) The fair value of a plant asset is equal to:

  1. A) the amount the business could sell the asset for.
  2. B) the amount of cash paid plus the dollar value of noncash consideration given in exchange for the plant asset at acquisition.
  3. C) the amount of cash paid plus the loan taken out to finance the purchase of the plant asset.
  4. D) the amount a company can receive for the asset when sold in order to go out of business.

Answer:  A

Diff: 1

LO:  1-2

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement

 

 

14) In 1960, Johnson Company purchased a building for $100,000. In 2013, a real estate professional says the building has a fair value of $1,000,000. In 2013, a similar building down the street recently sold for $900,000. What value is reported for the building on the balance sheet at December 31, 2013?

  1. A) $100,000
  2. B) $550,000
  3. C) $900,000
  4. D) $1,000,000

Answer:  A

Diff: 1

LO:  1-2

AACSB:  Analytical Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

15) Which statement is FALSE?

  1. A) International Financial Reporting Standards are used by many countries in the world.
  2. B) U.S. Generally Accepted Accounting Principles are used by many countries in the world.
  3. C) The Financial Accounting Standards Board is working with the International Accounting Standards Board to develop similar accounting standards.
  4. D) For many years, U.S. Generally Accepted Accounting Principles were considered to be the superior set of accounting standards in the world.

Answer:  B

Diff: 1

LO:  1-2

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  International/Global

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

16) In order to compare the financial statements of Toyota Corporation to the financial statements of General Motors, it would be preferable to use _________.

  1. A) U.S. Generally Accepted Accounting Principles for General Motors and International Financial Reporting Standards for Toyota.
  2. B) U.S. Generally Accepted Accounting Principles for both companies.
  3. C) International Financial Reporting Standards for both companies.
  4. D) U.S. Generally Accepted Accounting Principles for Toyota Corporation and International Financial Reporting Standards for General Motors.

Answer:  C

Diff: 1

LO:  1-2

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  International/Global

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

 

17) The International Accounting Standards Board is responsible for establishing:

  1. A) the code of professional conduct for accountants.
  2. B) the Securities and Exchange Commission.
  3. C) Generally Accepted Accounting Principles used in the United States.
  4. D) International Financial Reporting Standards.

Answer:  D

Diff: 2

LO:  1-2

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  International/Global

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

18) Which of the following statements is FALSE?

  1. A) The Securities and Exchange Commission is investigating whether all U.S. public companies should adopt International Financial Reporting Standards.
  2. B) The advantage of a uniform set of global accounting standards is that financial statements from a U.S. company will be comparable to those of a foreign company.
  3. C) In the long run, a uniform set of global accounting standards will reduce the costs of doing business globally.
  4. D) With a uniform set of global accounting standards, companies will have to produce multiple versions of their financial statements.

Answer:  D

Diff: 2

LO:  1-2

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  International/Global

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

19) Which of the following is a CORRECT statement about GAAP and IFRS?

  1. A) IFRS prefers valuing assets at historical cost while GAAP prefers using fair value.
  2. B) IFRS is more “rules-based” than GAAP.
  3. C) The FASB and the IASB are working towards convergence of standards.
  4. D) The SEC will require all companies to use IFRS beginning in 2013.

Answer:  C

Diff: 2

LO:  1-2

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  International/Global

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

 

20) To be useful, accounting information must have the fundamental qualitative characteristics of:

  1. A) comparability and relevance.
  2. B) relevance and faithful representation.
  3. C) materiality and understandability.
  4. D) faithful representation and timeliness.

Answer:  B

Diff: 2

LO:  1-2

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

21) All of the following are true statements about the entity assumption EXCEPT for:

  1. A) the entity assumption draws a sharp boundary around each entity.
  2. B) the transactions of the business cannot be combined with the transactions of the owner.
  3. C) the entity assumption ensures that the business will continue indefinitely.
  4. D) under the entity assumption, the entity is any organization that stands apart as a separate economic unit.

Answer:  C

Diff: 2

LO:  1-2

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

22) Verifiability means that the information:

  1. A) is timely and understandable.
  2. B) is understandable.
  3. C) must be capable of being checked for accuracy, completeness and reliability.
  4. D) is material and relevant.

Answer:  C

Diff: 2

LO:  1-2

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

23) The accounting assumption that states that the business, rather than its owners, is the reporting unit is the:

  1. A) entity assumption.
  2. B) going concern assumption.
  3. C) stable-monetary-unit assumption.
  4. D) historical cost assumption.

Answer:  A

Diff: 2

LO:  1-2

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

24) The stable monetary unit assumption:

  1. A) ensures that accounting records and statements are based on the most reliable data available.
  2. B) holds that the entity will remain in operation for the foreseeable future.
  3. C) maintains that each organization or section of an organization stands apart from other organizations and individuals.
  4. D) enables accountants to ignore the effect of inflation on the accounting records.

Answer:  D

Diff: 2

LO:  1-2

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

25) Historical cost:

  1. A) is determined for each asset on a yearly basis.
  2. B) is equal to the amount of cash paid less the dollar value of all non-cash consideration given in the exchange.
  3. C) is a verifiable measure that is relatively free from bias.
  4. D) is the amount that the business could sell the asset for.

Answer:  C

Diff: 2

LO:  1-2

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement

 

 

26) The principle stating that assets acquired by the business should be recorded at their actual cost on the date of purchase is the:

  1. A) historical cost principle.
  2. B) objectivity principle.
  3. C) reliability principle.
  4. D) stable dollar principle.

Answer:  A

Diff: 1

LO:  1-2

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement

27) The relevant measure of the value of the assets of a company that is going out of business is the:

  1. A) liquidating value.
  2. B) inflation-adjusted book value.
  3. C) historical cost.
  4. D) book value.

Answer:  A

Diff: 1

LO:  1-2

AACSB:  Analytical Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement

 

28) The CEO of Clarkson Company owns a vacation home in Hawaii. Clarkson Company owns a factory in Detroit where they are headquartered. Which of these properties is considered an asset(s) of the business?

  1. A) Only the vacation home in Hawaii
  2. B) Only the factory in Detroit
  3. C) Both the vacation home in Hawaii and the factory in Detroit
  4. D) Neither the vacation home in Hawaii nor the factory in Detroit

Answer:  B

Diff: 2

LO:  1-2

AACSB:  Analytical Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking, Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

 

29) A construction company paid $80,000 cash for equipment used in the business. At the time of purchase, the equipment had a list price of $90,000. When the balance sheet was prepared, the fair value of the equipment was $83,000. At what amount should the equipment be reported on the balance sheet of the company?

  1. A) $80,000
  2. B) $83,000
  3. C) $85,000
  4. D) $90,000

Answer:  A

Diff: 2

LO:  1-2

AACSB:  Analytical Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

30) If a company prepares its financial statements three years after the end of their accounting period, they have violated the qualitative characteristic of:

  1. A) understandability.
  2. B) timeliness.
  3. C) verifiability.
  4. D) materiality.

Answer:  B

Diff: 2

LO:  1-2

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

 

31) Below is a list of qualitative characteristics of accounting. Following the list is a series of descriptive phrases.

 

  1. A) faithful representation
  2. B) timeliness
  3. C) relevance
  4. D) comparability
  5. E) verifiability
  6. F) understandability

 

________     1.   Information must be transparent so it makes sense to reasonably informed users.

________     2.   Accounting information must be complete, free from bias, and without material error.

________     3.   The information must be capable of being checked for accuracy and completeness.

________     4.   Making information available early enough to users to help them make decisions.

________     5.   Accounting information is reported the same way by different companies.

________     6.   Information makes a difference in a decision.

 

Required: Match each characteristic with the appropriate phrase.

Answer:  1. F, 2. A, 3. E, 4. B, 5. D, 6. C

Diff: 3

LO:  1-2

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

1.3   Learning Objective 1-3

 

1) The word “payable” always signifies a liability.

Answer:  TRUE

Diff: 2

LO:  1-3

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

2) The accounting equation must always be in balance.

Answer:  TRUE

Diff: 1

LO:  1-3

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement

 

 

3) Owners’ equity is called stockholders’ equity for a corporation.

Answer:  TRUE

Diff: 1

LO:  1-3

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

4) Stockholders’ equity is the stockholders’ interest in the assets of the corporation.

Answer:  TRUE

Diff: 2

LO:  1-3

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement

 

5) The accounting equation shows the relationship among assets, liabilities and net income.

Answer:  FALSE

Diff: 2

LO:  1-3

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

6) Revenues are cash distributions to the stockholders.

Answer:  FALSE

Diff: 2

LO:  1-3

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement

 

7) Expenses are decreases in retained earnings that result from operations.

Answer:  TRUE

Diff: 2

LO:  1-3

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement

8) The basic component of paid-in capital is common stock.

Answer:  TRUE

Diff: 2

LO:  1-3

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement

 

9) The calculation of ending retained earnings considers beginning retained earnings, current year net income or net loss, and stockholders’ equity.

Answer:  FALSE

Diff: 2

LO:  1-3

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement

 

10) The two main components of stockholders’ equity are paid-in capital and dividends.

Answer:  FALSE

Diff: 2

LO:  1-3

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement

 

11) Long-term debt is a liability that is payable beyond one year from the date of the financial statements.

Answer:  TRUE

Diff: 2

LO:  1-3

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement

 

12) David Company has total assets of $500,000 and total liabilities of $180,000. David Company’s stockholders’ equity must therefore be $680,000.

Answer:  FALSE

Explanation:  Stockholders’ equity = $500,000 – $180,000 = $320,000

Diff: 2

LO:  1-3

AACSB:  Analytical Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement

 

 

13) The Clarke Company had beginning retained earnings of $20,000, net income of $5,000, and declared and paid dividends of $1,000. Therefore, the ending retained earnings is $25,000.

Answer:  FALSE

Explanation:  Beginning Retained Earnings $20,000 + Net Income $5,000 -Dividends $1,000 = Ending Retained Earnings $24,000

Diff: 2

LO:  1-3

AACSB:  Analytical Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement

14) All of the following are expenses EXCEPT for:

  1. A) Cost of Goods Sold.
  2. B) Depreciation Expense.
  3. C) Salary Expense.
  4. D) Dividends.

Answer:  D

Diff: 2

LO:  1-3

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

15) Which of the following statements is TRUE?

  1. A) Dividends are expenses of a business.
  2. B) Dividends reduce retained earnings.
  3. C) Dividends increase retained earnings.
  4. D) Dividends reduce net income.

Answer:  B

Diff: 2

LO:  1-3

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement

 

16) The accounting equation can be stated as:

  1. A) Assets + Stockholders’ Equity = Liabilities.
  2. B) Assets -Liabilities = Stockholders’ Equity.
  3. C) Assets = Liabilities – Stockholders’ Equity.
  4. D) Assets – Stockholders’ Equity + Liabilities = Zero.

Answer:  B

Diff: 2

LO:  1-3

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement

 

17) Another way to state the accounting equation is:

  1. A) Assets = Liabilities + Paid-in Capital – Common Stock.
  2. B) Assets + Liabilities = Stockholders’ Equity.
  3. C) Assets = Liabilities + Paid-in Capital + Retained Earnings.
  4. D) Assets = Liabilities – Paid-in Capital – Dividends.

Answer:  C

Diff: 2

LO:  1-3

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

18) Liabilities are:

  1. A) a form of paid-in capital.
  2. B) future economic benefits to which a company is entitled.
  3. C) debts payable to outsiders called creditors.
  4. D) the outflow of resources that decrease common stock.

Answer:  C

Diff: 1

LO:  1-3

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement

 

19) Examples of liabilities include:

  1. A) accounts payable and dividends.
  2. B) accounts payable and common stock.
  3. C) investments and note payable.
  4. D) accounts payable and note payable.

Answer:  D

Diff: 2

LO:  1-3

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement

 

20) The assets of a company:

  1. A) must equal the liabilities of the company.
  2. B) include property, plant, and equipment and accounts payable.
  3. C) represent economic resources that are expected to produce a future benefit.
  4. D) include short-term investments and notes payable.

Answer:  C

Diff: 1

LO:  1-3

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement

 

21) The owners’ equity of any business is equal to:

  1. A) revenues minus expenses.
  2. B) assets minus liabilities.
  3. C) assets plus liabilities.
  4. D) paid-in capital plus assets.

Answer:  B

Diff: 2

LO:  1-3

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement

22) The major types of transactions that affect retained earnings are:

  1. A) paid-in capital and common stock.
  2. B) assets and liabilities.
  3. C) revenues, expenses, and dividends.
  4. D) revenues and liabilities.

Answer:  C

Diff: 2

LO:  1-3

AACSB:  Analytical Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement

 

23) Which of the following increases retained earnings?

  1. A) Net loss
  2. B) Net income
  3. C) Expenses
  4. D) Dividends

Answer:  B

Diff: 2

LO:  1-3

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement

 

 

24) Receivables are classified as:

  1. A) increases in earnings.
  2. B) decreases in earnings.
  3. C) liabilities.
  4. D) assets.

Answer:  D

Diff: 2

LO:  1-3

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

25) Net income:

  1. A) is calculated by subtracting total expenses and total dividends from total revenues.
  2. B) occurs when total revenues are less than total expenses.
  3. C) is often referred to as the “bottom line” on an income statement.
  4. D) decreases total stockholders’ equity.

Answer:  C

Diff: 2

LO:  1-3

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

26) Revenues are:

  1. A) decreases in assets resulting from delivering goods or services to customers.
  2. B) increases in liabilities resulting from delivering goods or services to customers.
  3. C) increases in retained earnings resulting from delivering goods or services to customers.
  4. D) decreases in retained earnings resulting from delivering goods or services to customers.

Answer:  C

Diff: 2

LO:  1-3

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement

 

27) Property, plant and equipment does NOT include:

  1. A) buildings.
  2. B) land.
  3. C) machinery.
  4. D) patent.

Answer:  D

Diff: 2

LO:  1-3

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

28) Expenses of a business include:

  1. A) sales and cash equivalents.
  2. B) common stock and rent expense.
  3. C) cost of goods sold and salaries expense.
  4. D) retained earnings and utilities expense.

Answer:  C

Diff: 2

LO:  1-3

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement

 

29) Net income is computed as:

  1. A) revenues – expenses – dividends.
  2. B) revenues + expenses.
  3. C) revenues – expenses.
  4. D) revenues – expenses + dividends.

Answer:  C

Diff: 2

LO:  1-3

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement

30) When total expenses exceed total revenues, the result is:

  1. A) a net profit.
  2. B) a net loss.
  3. C) a dividend.
  4. D) excess cash.

Answer:  B

Diff: 2

LO:  1-3

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement

 

 

31) An entity’s equity consists of two accounts, Amy Jones, Capital, and Mindy Lenz, Capital. This indicates the entity is a:

  1. A) proprietorship.
  2. B) corporation.
  3. C) not-for-profit.
  4. D) partnership.

Answer:  D

Diff: 2

LO:  1-3

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement

 

32) Which of the following must be added to beginning Retained Earnings to compute ending Retained Earnings?

  1. A) Net income
  2. B) Expenses
  3. C) Dividends
  4. D) All of the above

Answer:  A

Diff: 2

LO:  1-3

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

33) At the end of the current accounting period, account balances were as follows: Cash, $25,000; Accounts Receivable, $40,000; Common Stock, $18,000; Retained Earnings, $14,000. Liabilities for the period were:

  1. A) $13,000.
  2. B) $20,000.
  3. C) $27,000.
  4. D) $33,000.

Answer:  D

Explanation:  D) Cash $25,000 + Accounts Receivable $40,000 – Common Stock $18,000 – Retained Earnings $14,000 = $33,000

Diff: 2

LO:  1-3

AACSB:  Analytical Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

34) On January 1, 2015, total assets for Wininger Technologies were $135,000; on December 31, 2015, total assets were $155,000. On January 1, 2015, total liabilities were $110,000; on December 31, 2015, total liabilities were $115,000. What is the amount of the change and the direction of the change in Wininger Technologies’ stockholders’ equity for 2015?

  1. A) Decrease of $15,000
  2. B) Increase of $15,000
  3. C) Increase of $30,000
  4. D) Decrease of $30,000

Answer:  B

Explanation:  B)  assets – liabilities = stockholders’ equity

Beginning of year: $135,000 – $110,000 = $25,000

End of year: $155,000 – $115,000 = $40,000

Increase of $15,000, which equals $40,000 – $25,000

Diff: 3

LO:  1-3

AACSB:  Analytical Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

35) Revenues were $150,000, expenses were $140,000, and cash dividends declared and paid were $5,000. What was the net income and the change in retained earnings for the period?

  1. A) Net income was $10,000; the change in retained earnings was $10,000.
  2. B) Net income was $150,000; the change in retained earnings was $15,000.
  3. C) Net income was $10,000; the change in retained earnings was $5,000.
  4. D) Net income was $150,000; the change in retained earnings was $145,000.

Answer:  C

Explanation:  C) Net income = $150,000 – $140,000 = $10,000

Retained earnings increased by $10,000 for net income, and decreased by $5,000 for dividends declared for a net change of $5,000.

Diff: 2

LO:  1-3

AACSB:  Analytical Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

36) Golden Company had the following accounts and balances at the end of the year. What are total assets at the end of the year?

Cash $74,000
Accounts Payable $12,000
Common Stock $21,000
Cost of Goods Sold $85,000
Dividends Declared and Paid $12,000
Operating Expenses $12,000
Accounts Receivable $50,000
Inventory $40,000
Long-term Notes Payable $33,000
Revenues $90,000
Salaries Payable $24,000

 

  1. A) $74,000
  2. B) $114,000
  3. C) $124,000
  4. D) $164,000

Answer:  D

Explanation:  D) Cash $74,000 + Accounts Receivable $50,000 + Inventory $40,000 = $164,000

Diff: 2

LO:  1-3

AACSB:  Analytical Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking, Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

37) Census Company had the following accounts and balances at the end of the year. What are total liabilities at the end of the year?

Cash $74,000
Accounts Payable $12,000
Common Stock $21,000
Cost of Goods Sold $85,000
Dividends Declared and Paid $12,000
Operating Expenses $12,000
Accounts Receivable $50,000
Inventory $40,000
Long-term Notes Payable $33,000
Revenues $90,000
Salaries Payable $24,000

 

  1. A) $12,000.
  2. B) $45,000.
  3. C) $66,000.
  4. D) $69,000.

Answer:  D

Explanation:  D) Accounts Payable $12,000 + Long-term Notes Payable $33,000 + Salaries Payable $24,000 = $69,000

Diff: 3

LO:  1-3

AACSB:  Analytical Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

38) Beck Company had the following accounts and balances at the end of the year. What is net income or net loss for the year?

Cash $74,000
Accounts Payable $12,000
Common Stock $21,000
Cost of Goods Sold $85,000
Dividends Declared and Paid $12,000
Operating Expenses $12,000
Accounts Receivable $50,000
Inventory $40,000
Long-term Notes Payable $33,000
Revenues $90,000
Salaries Payable $24,000

 

  1. A) Net income of $90,000.
  2. B) Net income of $78,000.
  3. C) Net loss of $7,000.
  4. D) Net income of $5,000.

Answer:  C

Explanation:  C) Revenues $90,000 – Cost of Goods Sold $85,000 – Operating Expenses $12,000 = Net Loss $7,000

Diff: 2

LO:  1-3

AACSB:  Analytical Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

39) Seidner Company had the following account balances at the end of the first year of operations:

 

Revenues $99,000
Cost of Goods Sold $40,000
Salaries Expense $13,000
Dividends Declared and Paid $12,000
Utilities Expense $11,000
Advertising Expense $10,000
Short-term Investments $20,000
Cash $30,000
Land $50,000
Common Stock $50,000

 

What is the amount of net income or net loss for the year?

  1. A) $25,000
  2. B) $35,000
  3. C) $65,000
  4. D) $75,000

Answer:  A

Explanation:  A) Revenues $99,000 – Cost of Goods Sold $40,000 – Salaries Expense $13,000 – Utilities Expense $11,000 – Advertising Expense $10,000 = Net Income $25,000

Diff: 2

LO:  1-3

AACSB:  Analytical Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

40) Lorna Company has the following account balances at the end of the first year of operations:

 

Accounts Payable $37,000
Revenues $99,000
Cost of Goods Sold $40,000
Salaries Expense $13,000
Dividends Declared and Paid $12,000
Utilities Expense $11,000
Advertising Expense $10,000
Short-term Investments $20,000
Cash $30,000
Land $50,000
Common Stock $50,000

 

What is the ending balance in Retained Earnings?

  1. A) $13,000
  2. B) $23,000
  3. C) $25,000
  4. D) $53,000

Answer:  A

Explanation:  A) Beginning Retained Earnings $0 + Net Income $25,000 – Dividends Declared $12,000 = $13,000

Revenues $99,000 – COGS $40,000 – Salaries Expense $13,000 – Utilities Expense $11,000 – Advertising Expense $10,000 = $25,000 Net Income

Diff: 2

LO:  1-3

AACSB:  Analytical Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

41) Gerald Company has the following account balances at the end of the first year of operations:

 

Revenues $99,000
Cost of Goods Sold $40,000
Salaries Expense $13,000
Dividends Declared and Paid $12,000
Utilities Expense $11,000
Advertising Expense $10,000
Short-term Investments $20,000
Cash $30,000
Land $50,000
Common Stock $50,000

 

What are total assets at the end of the first year?

  1. A) $30,000
  2. B) $50,000
  3. C) $100,000
  4. D) $199,000

Answer:  C

Explanation:  C) Cash $30,000 + Land $50,000 + Short-term Investments $20,000 = $100,000

Diff: 2

LO:  1-3

AACSB:  Analytical Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

42) Michael Company reports the following account balances at the end of the first year of operations:

 

Revenues $99,000
Cost of Goods Sold $40,000
Salaries Expense $13,000
Dividends Declared and Paid $12,000
Utilities Expense $11,000
Advertising Expense $10,000
Short-term Investments $20,000
Cash $30,000
Land $50,000
Common Stock $50,000

 

What are total liabilities at the end of the first year?

  1. A) $37,000
  2. B) $50,000
  3. C) $62,000
  4. D) $100,000

Answer:  A

Explanation:  A) Total Assets $100,000 – Common Stock $50,000 – Retained Earnings $13,000 = $37,000

Total Assets = Cash $30,000 + Land $50,000 + Short-Term Investments $20,000 = $100,000

Retained Earnings = Net Income $25,000 – Dividends $12,000 = $13,000

Net Income = Revenues $99,000 – COGS $40,000 – Salaries Expense $13,000 – Utilities Expense $11,000 – Advertising Expense $10,000 = $25,000

Diff: 2

LO:  1-3

AACSB:  Analytical Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

1.4   Learning Objective 1-4

 

1) Net income is the profit left over after subtracting expenses and dividends from revenues and gains.

Answer:  FALSE

Diff: 1

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

 

2) The balance sheet is also called the statement of financial position.

Answer:  TRUE

Diff: 1

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

3) Every corporation must pay dividends every year.

Answer:  FALSE

Diff: 1

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement

 

4) The balance sheet is organized in terms of the organization’s operating, investing, and financing activities.

Answer:  FALSE

Diff: 2

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

5) The amount of cash received on the sale of the company’s stock in excess of par value is called retained earnings.

Answer:  FALSE

Diff: 2

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement

 

6) The statement of cash flows measures operating performance.

Answer:  FALSE

Diff: 1

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

 

7) A balance sheet reports the company’s financial position over a period of time.

Answer:  FALSE

Diff: 2

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

8) What is an accounts payable?

  1. A) It is a liability for goods or services purchased on credit and supported by a written agreement.
  2. B) It is a liability for goods or services purchased on credit and supported by the credit standing of the purchaser.
  3. C) It is an amount of money to be received from a supplier.
  4. D) It is an asset arising from the sale of goods or services on credit.

Answer:  B

Diff: 2

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement

 

9) Which financial statement answers the following question: What is the company’s financial position?

  1. A) statement of cash flows
  2. B) income statement
  3. C) statement of retained earnings
  4. D) balance sheet

Answer:  D

Diff: 2

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Reporting

 

10) Which financial statement answers the following question: What is the company’s operating performance over the past year?

  1. A) statement of cash flows
  2. B) income statement
  3. C) statement of retained earnings
  4. D) balance sheet

Answer:  B

Diff: 2

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Reporting

 

11) Which financial statement reports cash payments and cash receipts over a period of time?

  1. A) statement of retained earnings
  2. B) income statement
  3. C) balance sheet
  4. D) statement of cash flows

Answer:  D

Diff: 2

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Reporting

12) A company reports the purchase of equipment for $1,000,000 in cash. On a statement of cash flows, this is a(n) example of:

  1. A) cash outflow from financing activity.
  2. B) cash outflow from operating activity.
  3. C) cash outflow from investing activity.
  4. D) noncash activity.

Answer:  C

Diff: 2

LO:  1-4

AACSB:  Analytical Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

13) All of the following will appear on the income statement EXCEPT for:

  1. A) assets.
  2. B) expenses.
  3. C) gains.
  4. D) revenues.

Answer:  A

Diff: 2

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

 

14) Cost of goods sold:

  1. A) is considered a selling expense.
  2. B) is the direct cost of the product sold.
  3. C) is classified as revenue on the income statement.
  4. D) is the same as gross profit.

Answer:  B

Diff: 2

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement

 

15) A company issues common stock for $100,000. On a statement of cash flows, this will be reported as a(n):

  1. A) financing cash flow.
  2. B) investing cash flow.
  3. C) operating cash flow.
  4. D) noncash activity.

Answer:  A

Diff: 2

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

16) A company’s interest expense for the period is reported on the:

  1. A) balance sheet.
  2. B) income statement.
  3. C) statement of cash flows.
  4. D) statement of retained earnings.

Answer:  B

Diff: 2

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

 

17) The CORRECT data flow from one financial statement to the next is:

  1. A) statement of retained earnings, income statement, balance sheet, statement of cash flows.
  2. B) balance sheet, statement of retained earnings, income statement, statement of cash flows.
  3. C) statement of retained earnings, income statement, statement of cash flows, balance sheet.
  4. D) income statement, statement of retained earnings, balance sheet, statement of cash flows.

Answer:  D

Diff: 2

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

18) If an investor wants to know a company’s cash balance at the end of the year, this balance is reported on the:

  1. A) balance sheet.
  2. B) statement of cash flows.
  3. C) income statement.
  4. D) A and B.

Answer:  D

Diff: 2

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

19) Cash dividends declared:

  1. A) decrease revenue on the income statement.
  2. B) decrease retained earnings on the statement of retained earnings.
  3. C) increase expenses on the income statement.
  4. D) decrease operating activities on the statement of cash flows.

Answer:  B

Diff: 2

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

20) When analyzing a company’s income statement, a fact to remember is that:

  1. A) cost of sales is another term for gross profit.
  2. B) operating expenses are the costs of everyday operations such as selling expenses.
  3. C) companies are not allowed to offset items such as interest income and interest expense against each other.
  4. D) net sales is equal to sales revenue less cost of goods sold.

Answer:  B

Diff: 2

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

21) An investor wishing to assess the reasons for a change in retained earnings over a period of a year would probably examine the:

  1. A) statement of cash flows and the income statement.
  2. B) income statement only.
  3. C) balance sheet.
  4. D) statement of retained earnings.

Answer:  D

Diff: 2

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

22) A potential investor interested in predicting the earnings of a company in the future should examine the:

  1. A) Balance Sheet only.
  2. B) Income Statement only.
  3. C) Statement of Retained Earnings.
  4. D) statement of Retained Earnings and Balance Sheet.

Answer:  B

Diff: 2

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

 

23) Which statement(s) reports the revenues, gains, expenses, and losses of an entity?

  1. A) Balance sheet
  2. B) Statement of cash flows and income statement
  3. C) Statement of retained earnings and statement of operations
  4. D) Income statement

Answer:  D

Diff: 2

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

24) Which financial statement is dated at the moment in time when the accounting period ends?

  1. A) Balance sheet
  2. B) Income statement
  3. C) Statement of retained earnings and income statement
  4. D) Statement of cash flows

Answer:  A

Diff: 2

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

25) The income statement:

  1. A) is not dated.
  2. B) must cover only a month in time.
  3. C) covers a defined period of time.
  4. D) reports the results of operations since the inception of the business.

Answer:  C

Diff: 2

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

26) An example of an operating expense is:

  1. A) cost of goods sold.
  2. B) sales returns.
  3. C) sales commissions paid to employees.
  4. D) interest expense.

Answer:  C

Diff: 2

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

27) Which is the CORRECT order for items to appear on the income statement?

  1. A) Revenues, operating expenses, net income
  2. B) Cost of goods sold, revenues, net income
  3. C) Revenues, net income, operating expenses
  4. D) Interest expense, revenues, operating income

Answer:  A

Diff: 3

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

28) The portion of net income that the company has kept over a period of years and not used for dividends is called:

  1. A) common stock.
  2. B) retained earnings.
  3. C) revenue.
  4. D) gross profit.

Answer:  B

Diff: 2

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

29) A company sells travel mugs online for $9. They purchase the mugs for $4 and charge the customers $2 for shipping and handling. Cost of goods sold per mug is:

  1. A) $0.
  2. B) $2.
  3. C) $4.
  4. D) $6.

Answer:  C

Diff: 2

LO:  1-4

AACSB:  Analytical Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement

 

 

30) A net loss occurs when:

  1. A) not enough cash exists.
  2. B) total revenues exceed total expenses.
  3. C) total expenses and losses exceed total revenues and gains.
  4. D) total revenues and dividends exceed total expenses and losses.

Answer:  C

Diff: 2

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

31) The balance sheet is also known as the:

  1. A) statement of profit and loss.
  2. B) operating statement.
  3. C) assets statement.
  4. D) statement of financial position.

Answer:  D

Diff: 2

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

32) The balance sheet reports information about:

  1. A) revenues, expenses, and equity.
  2. B) liabilities, equity, and expenses.
  3. C) assets, revenues, and liabilities.
  4. D) assets, liabilities, and owners’ equity.

Answer:  D

Diff: 1

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

33) On the statement of retained earnings:

  1. A) a net loss is shown in parentheses as a deduction.
  2. B) net income decreases retained earnings.
  3. C) dividends declared increase retained earnings.
  4. D) dividends paid increase retained earnings.

Answer:  A

Diff: 2

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

34) The net income shown on the income statement also appears on the:

  1. A) balance sheet and operations statement.
  2. B) statement of retained earnings.
  3. C) statement of cash flows, using the indirect method.
  4. D) B and C.

Answer:  D

Diff: 2

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

35) The balance sheet contains the:

  1. A) amount of net income or net loss.
  2. B) beginning balance in retained earnings.
  3. C) ending balance in retained earnings.
  4. D) amount of cash dividends paid to stockholders.

Answer:  C

Diff: 2

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

36) With regard to cash dividends:

  1. A) they must be paid on a yearly basis.
  2. B) the Board of Directors of the corporation determines if a dividend will be paid.
  3. C) developmental-stage companies will pay large dividends to their shareholders.
  4. D) a corporation must have enough paid-in capital and cash to pay dividends.

Answer:  B

Diff: 3

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement

 

 

37) Which financial statement must be prepared before the others?

  1. A) Statement of cash flows
  2. B) Income statement
  3. C) Balance sheet
  4. D) Statement of retained earnings

Answer:  B

Diff: 2

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

38) A company’s balance sheet:

  1. A) is dated for a period of time.
  2. B) has three main categories of assets.
  3. C) has two main categories of liabilities.
  4. D) lists liabilities before assets.

Answer:  C

Diff: 2

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

39) Current assets are assets expected to be converted to cash, sold, or consumed within the next:

  1. A) 12 months or within the business’s normal operating cycle if longer than a year.
  2. B) 12 months or within the business’s normal operating cycle if less than a year.
  3. C) 6 months.
  4. D) 24 months.

Answer:  A

Diff: 2

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

40) Equipment would appear on the:

  1. A) balance sheet with the long-term assets.
  2. B) income statement with the revenues.
  3. C) income statement with the operating expenses.
  4. D) balance sheet with the current assets.

Answer:  A

Diff: 1

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

41) Accumulated depreciation is normally associated with which asset on the Balance Sheet?

  1. A) Inventory
  2. B) Accounts receivable
  3. C) Land
  4. D) Property, plant and equipment

Answer:  D

Diff: 2

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

42) Current assets listed in the order of liquidity are:

  1. A) accounts receivable, inventory, cash and cash equivalents.
  2. B) cash and cash equivalents, accounts receivable, short-term investments, inventory.
  3. C) cash and cash equivalents, short-term investments, accounts receivable, inventory.
  4. D) marketable securities, cash and cash equivalents, accounts receivable, inventory.

Answer:  C

Diff: 2

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

43) Notes payable (due in 60 days) would appear on the balance sheet as a:

  1. A) current liability.
  2. B) current asset.
  3. C) long-term asset.
  4. D) long-term liability.

Answer:  A

Diff: 1

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

44) Which statement below is FALSE?

  1. A) Income taxes payable are tax debts owed to the government.
  2. B) Accrued liabilities can include liabilities for salaries and utilities.
  3. C) Short-term investments include stocks and bonds of other companies.
  4. D) Prepaid expenses include accrued interest payable.

Answer:  D

Diff: 2

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

45) The current portion of a long-term note payable is classified on the balance sheet as a:

  1. A) current asset.
  2. B) current liability.
  3. C) long-term asset.
  4. D) long-term liability.

Answer:  B

Diff: 1

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

46) Which of the following is a CORRECT statement about long-term assets?

  1. A) Accumulated depreciation increases the cost of property, plant, and equipment on the balance sheet.
  2. B) Intangible assets are long-term assets with no physical form.
  3. C) Long-term investments can never be sold by the company.
  4. D) Other long-term assets include supplies.

Answer:  B

Diff: 2

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

 

47) Which statement about the statement of cash flows is FALSE?

  1. A) Operating activities should be the company’s main source of cash.
  2. B) Purchases and sales of long-term assets are financing cash flows.
  3. C) The payment of a dividend is a financing cash flow.
  4. D) The payment of a note payable is a financing activity.

Answer:  B

Diff: 2

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

48) What is the proper order for the different categories of cash flows reported on the statement of cash flows?

  1. A) Financing activities, investing activities, and operating activities
  2. B) Operating activities, investing activities, and financing activities
  3. C) Operating activities, financing activities, and investing activities
  4. D) Investing activities, financing activities, and operating activities

Answer:  B

Diff: 2

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

49) All of the following would be considered investing activities on the statement of cash flows EXCEPT for:

  1. A) purchase of land for cash.
  2. B) the sale of equipment for cash.
  3. C) the payment of cash dividends.
  4. D) the purchase of equipment for cash.

Answer:  C

Diff: 3

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

 

50) Examples of financing activities on the statement of cash flows do NOT include:

  1. A) payment of note payable.
  2. B) payment of dividends.
  3. C) repurchase of company’s own stock.
  4. D) loaning money to an employee.

Answer:  D

Diff: 2

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

51) Which of the following would be considered a financing activity that decreases cash on the statement of cash flows?

  1. A) The company pays a long-term loan.
  2. B) The company sells common stock.
  3. C) The company purchases a building.
  4. D) The company pays its monthly utility bill.

Answer:  A

Diff: 2

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

52) A company’s main source of cash should be:

  1. A) operating activities.
  2. B) financing activities.
  3. C) investing activities.
  4. D) noncash investing and financing activities.

Answer:  A

Diff: 2

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

 

53) On a statement of cash flows, cash receipts are reported as:

  1. A) positive amounts.
  2. B) negative amounts.
  3. C) in parentheses.
  4. D) operating activities only.

Answer:  A

Diff: 2

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

54) All of the following line items are found on the income statement EXCEPT for:

  1. A) cost of goods sold.
  2. B) interest expense.
  3. C) operating expense.
  4. D) dividends declared.

Answer:  D

Diff: 2

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

55) All of the following line items are found on the balance sheet EXCEPT for:

  1. A) current maturities of long-term debt.
  2. B) accounts payable.
  3. C) treasury stock.
  4. D) dividends declared.

Answer:  D

Diff: 2

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

56) All of the following line items are found on the Statement of Cash Flows EXCEPT for:

  1. A) net cash used by investing activities.
  2. B) net cash provided by operating activities.
  3. C) net cash used by financing activities.
  4. D) total stockholders’ equity.

Answer:  D

Diff: 2

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

57) Current assets as reported on the Balance Sheet do NOT include:

  1. A) cash equivalents.
  2. B) inventory.
  3. C) prepaid insurance.
  4. D) goodwill.

Answer:  D

Diff: 2

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

58) Current liabilities as reported on the balance sheet do NOT include:

  1. A) current maturities of long-term debt.
  2. B) income taxes payable.
  3. C) salaries payable.
  4. D) treasury stock.

Answer:  D

Diff: 2

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

59) Stockholders’ equity as reported on the Balance Sheet does NOT include:

  1. A) short-term investments.
  2. B) common stock.
  3. C) retained earnings.
  4. D) additional paid-in capital.

Answer:  A

Diff: 2

LO:  1-4

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

1.5   Learning Objective 1-5

 

1) The ending balance of Retained Earnings is reported on the:

  1. A) Balance Sheet only.
  2. B) Statement of Retained Earnings only.
  3. C) Income Statement.
  4. D) A and B.

Answer:  D

Diff: 2

LO:  1-5

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

2) The ending balance of Cash is reported on the:

  1. A) Balance Sheet only.
  2. B) Statement of Retained Earnings only.
  3. C) Statement of Cash Flows only.
  4. D) A and C.

Answer:  D

Diff: 2

LO:  1-5

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

3) The income statement is used to prepare the:

  1. A) Statement of Retained Earnings only.
  2. B) Statement of Cash Flows only.
  3. C) balance sheet only.
  4. D) Statement of Retained Earnings and Statement of Cash Flows.

Answer:  D

Diff: 2

LO:  1-5

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

 

4) The Statement of Retained Earnings is used to prepare the:

  1. A) Income Statement.
  2. B) Statement of Assets.
  3. C) Statement of Cash Flows.
  4. D) Balance Sheet.

Answer:  D

Diff: 2

LO:  1-5

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

5) On the Statement of Cash Flows, the ending balance of cash is also found on the:

  1. A) Statement of Retained Earnings.
  2. B) Balance Sheet.
  3. C) Income Statement.
  4. D) Statement of Stockholders’ Equity.

Answer:  B

Diff: 2

LO:  1-5

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

6) After preparing the Statement of Retained Earnings, the next statement to prepare is the:

  1. A) Income Statement.
  2. B) Statement of Dividends and Distributions.
  3. C) Statement of Cash Flows.
  4. D) Balance Sheet.

Answer:  D

Diff: 2

LO:  1-5

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

7) After preparing the Balance Sheet, the next statement to prepare is the:

  1. A) Income Statement.
  2. B) Statement of Retained Earnings.
  3. C) Statement of Cash Flows.
  4. D) Statement of Stockholders’ Equity.

Answer:  C

Diff: 2

LO:  1-5

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

8) Dividends declared are reported on the:

  1. A) Income Statement.
  2. B) Statement of Retained Earnings.
  3. C) Balance Sheet.
  4. D) Statement of Assets.

Answer:  B

Diff: 2

LO:  1-5

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

9) The net loss for a company is reported on the:

  1. A) Statement of Cash Flows.
  2. B) Statement of Retained Earnings.
  3. C) Income Statement.
  4. D) all of the above.

Answer:  D

Diff: 2

LO:  1-5

AACSB:  Reflective Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

 

10) Potter Company reports the following line items:

 

Long-Term Notes Payable $50,000
Accounts Receivable $28,000
Accounts Payable $37,000
Building $55,000
Cash and Cash Equivalents $80,000
Salaries Expense $20,500
Common Stock $22,000
Interest Payable $1,500
Land $40,000
Short-term Investments $5,000
Income Taxes Payable $10,000
Equipment $59,500
Supplies $5,000
Service Revenue $99,000
Supplies Expense $18,000
Utilities Expense $8,500
Income Tax Expense $10,000

 

What is net income?

  1. A) $22,000
  2. B) $42,000
  3. C) $62,500
  4. D) $99,000

Answer:  B

Explanation:  B) Service Revenue $99,000 – Supplies Expense $18,000 – Utilities Expense $8,500 – Income Tax Expense $10,000 – Salaries Expense $20,500 = $42,000

Diff: 2

LO:  1-5

AACSB:  Analytical Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

11) Connar Company reports the following accounts and balances at year end:

 

Long-term Note Payable $150,000
Accounts Receivable $28,000
Accounts Payable $37,000
Building $55,000
Cash and Cash Equivalents $80,000
Salaries Expense $20,500
Common Stock $22,000
Interest Payable $1,500
Land $40,000
Short-term Investments $5,000
Income Taxes Payable $10,000
Equipment $59,500
Supplies $5,000
Service Revenue $99,000
Supplies Expense $18,000
Utilities Expense $8,500
Income Tax Expense $10,000

 

What is the total amount of current assets at the end of the year?

  1. A) $80,000
  2. B) $108,000
  3. C) $118,000
  4. D) $128,000

Answer:  C

Explanation:  C) Cash and Cash Equivalents $80,000 + Short-term Investments $5,000 + Accounts Receivable $28,000 + Supplies $5,000 = $118,000

Diff: 2

LO:  1-5

AACSB:  Analytical Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

12) Wetzel Company has the following accounts and balances at the end of the fiscal year:

 

Long-term Note Payable $150,000
Accounts Receivable $28,000
Accounts Payable $37,000
Building $55,000
Cash and Cash Equivalents $80,000
Salaries Expense $20,500
Common Stock $22,000
Interest Payable $1,500
Land $40,000
Short-term Investments $25,000
Income Taxes Payable $10,000
Equipment $59,500
Supplies $25,000
Service Revenue $99,000
Supplies Expense $38,000
Utilities Expense $28,500
Income Tax Expense $20,000

 

What is the total amount of liabilities at the end of the year?

  1. A) $48,500
  2. B) $98,500
  3. C) $198,500
  4. D) $208,000

Answer:  C

Explanation:  C) Accounts Payable $37,000 + Interest Payable $1,500 + Income Taxes Payable $10,000 + Long-term Note Payable $150,000 = $198,500

Diff: 2

LO:  1-5

AACSB:  Analytical Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

13) Kolander Company has the following accounts and balances at the end of the year:

 

Long-term Note Payable $50,000
Accounts Receivable $28,000
Accounts Payable $37,000
Building $55,000
Cash and Cash Equivalents $80,000
Common Stock $122,000
Interest Payable $1,500
Land $40,000
Short-term Investments $5,000
Income Taxes Payable $10,000
Equipment $59,500
Supplies $5,000

 

What is the amount of Retained Earnings at the end of the year?

  1. A) $52,000
  2. B) $98,500
  3. C) $150,500
  4. D) $174,000

Answer:  A

Explanation:  A) Total Assets = $272,500

Total Assets = Accounts Receivable $28,000 + Building $55,000 + Cash and Cash Equivalents $80,000 + Land $40,000 + Short-Term Investments $5,000 + Equipment $59,500 + Supplies $5,000 = $272,500

Total Liabilities = Note Payable $50,000 + Accounts Payable $37,000 + Interest Payable $1,500 + Income Taxes Payable $10,000 = $98,500

Retained Earnings =Total Assets $272,500 – Total Liabilities $98,500 – Common Stock $122,000 = $52,000

Diff: 2

LO:  1-5

AACSB:  Analytical Thinking

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Measurement, Reporting

 

 

1.6   Learning Objective 1-6

 

1) The three factors that influence business and accounting decisions are:

  1. A) judgment, cost/benefit analysis, and religious training.
  2. B) minimizing costs, maximizing profits and cost/benefit tradeoff.
  3. C) economic, legal, and ethical.
  4. D) legal implications, religious training, profit maximization.

Answer:  C

Diff: 2

LO:  1-6

AACSB:  Ethical Understanding and Reasoning

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking, Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Decision Modeling

2) The ________ factor recognizes that while certain actions might be both economically profitable and legal, they still may not be right.

  1. A) economic
  2. B) legal
  3. C) profitability
  4. D) ethical

Answer:  D

Diff: 2

LO:  1-6

AACSB:  Ethical Understanding and Reasoning

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking, Legal/Regulatory

AICPA Functional:  Decision Modeling

 

3) In making global business decisions, complications include:

  1. A) what is legal in one country may not be legal in another country.
  2. B) what is ethical in one country may not be ethical in another country.
  3. C) a foreign government threatening to take over the company’s plant in the Phillipines.
  4. D) all of the above.

Answer:  D

Diff: 2

LO:  1-6

AACSB:  Ethical Understanding and Reasoning

AICPA Bus Persp:  International/Global

AICPA Functional:  Decision Modeling

 

 

4) The economic factor in decision making requires the decision maker to:

  1. A) maximize the economic benefit to the decision maker.
  2. B) maximize the economic benefit to the corporation or nonprofit entity.
  3. C) maximize the corporation’s profits.
  4. D) minimize the corporation’s costs.

Answer:  A

Diff: 2

LO:  1-6

AACSB:  Ethical Understanding and Reasoning

AICPA Bus Persp:  Strategic/Critical Thinking

AICPA Functional:  Decision Modeling

Test Bank 10th-Ed Financial Accounting by Horngren_Harrison_Thomas

Test Bank 10th-Ed Financial Accounting by Horngren_Harrison_Thomas