Structure & Function of the Body Test Bank 14 Ed by Patton, Thibodeau

Structure & Function of the Body Test Bank 14 Ed by Patton, Thibodeau

$29.99

 

Structure & Function of the Body Test Bank 14 Ed by Patton, Thibodeau

What: TEST BANK
Authors: Patton, Thibodeau
Edition: 14th

Product Description

Structure & Function of the Body Test Bank 14 Ed by Patton, Thibodeau

Sample Chapter

Chapter 04: Organ Systems of the Body

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. A system is best defined as:
a. a group of different types of cells working together to perform a function
b. a group of different tissues working together to perform a function
c. a group of organs working together to perform a function
d. none of the above

ANS: C DIF: Memorization REF: Page: 71
TOP: Introduction

2. The integumentary system of the body includes:
a. the skin
b. hair
c. specialized sense organs
d. all of the above

ANS: D DIF: Memorization REF: Page: 72
TOP: Integumentary system

3. The primary function of the integumentary system is:
a. as a sense receptor
b. protection of underlying structures
c. body temperature regulation
d. manufacture of vitamin D

ANS: B DIF: Memorization REF: Page: 72
TOP: Integumentary system

4. The accessory structures of the skin include all of the following except:
a. teeth
b. hair
c. nails
d. sweat glands

ANS: A DIF: Memorization REF: Page: 72
TOP: Integumentary system

5. The skeletal system includes all of the following except:
a. bones
b. cartilage
c. tendons
d. ligaments

ANS: C DIF: Memorization REF: Page: 72
TOP: Skeletal system

6. The skeletal system contains about:
a. 157 bones
b. 326 bones
c. 411 bones
d. 206 bones

ANS: D DIF: Memorization REF: Page: 72
TOP: Skeletal system

7. The skeletal system does not:
a. provide a rigid framework of support
b. produce blood cells
c. produce vitamin D
d. serve as a storage place for minerals

ANS: C DIF: Memorization REF: Page: 72
TOP: Skeletal system

8. The muscle that makes up the heart is:
a. cardiac muscle
b. voluntary muscle
c. involuntary muscle
d. smooth muscle

ANS: A DIF: Memorization REF: Page: 73
TOP: Muscular system

9. Voluntary movement occurs when:
a. cardiac muscle contracts
b. smooth muscle contracts
c. skeletal muscle contracts
d. all of the above

ANS: C DIF: Memorization REF: Page: 73
TOP: Muscular system

10. The muscular system functions to:
a. provide movement
b. maintain body posture
c. generate heat
d. all of the above

ANS: D DIF: Memorization REF: Page: 72
TOP: Muscular system

11. The organs of the nervous system include all of the following except:
a. the brain
b. nerves
c. the spinal cord
d. all of the above are organs of the nervous system

ANS: D DIF: Memorization REF: Page: 74
TOP: Nervous system

12. The functions of the nervous system include all of the following except:
a. regulation of the immune response
b. integration of body function
c. control of body functions
d. all of the above are functions of the nervous system

ANS: A DIF: Memorization REF: Page: 75
TOP: Nervous system

13. The nervous system performs the same general function as the:
a. endocrine system
b. immune system
c. muscular system
d. lymphatic system

ANS: A DIF: Memorization REF: Page: 75 | Page: 76
TOP: Endocrine system|Nervous system

14. The glands in the endocrine system are sometimes called:
a. exocrine glands
b. digestive glands
c. ductless glands
d. hormones

ANS: C DIF: Memorization REF: Page: 76
TOP: Endocrine system

15. The endocrine gland not located in the skull is the:
a. pineal gland
b. thymus gland
c. pituitary gland
d. hypothalamus

ANS: B DIF: Memorization REF: Page: 76
TOP: Endocrine system

16. The endocrine gland not located in the neck is the:
a. thyroid gland
b. thymus gland
c. parathyroid gland
d. all of the above glands are located in the neck

ANS: B DIF: Memorization REF: Page: 76
TOP: Endocrine system

17. The endocrine gland not located in the abdomen is:
a. the adrenal gland
b. the pancreas
c. the ovaries
d. all of the above glands are located in the abdomen

ANS: D DIF: Memorization REF: Page: 76
TOP: Endocrine system

18. The primary function of the cardiovascular system is:
a. body temperature regulation
b. transportation of materials
c. regulation of the immune system
d. none of the above

ANS: B DIF: Memorization REF: Page: 76
TOP: Cardiovascular system

19. The lymphatic system includes:
a. the heart
b. arteries
c. lymph nodes
d. all of the above

ANS: C DIF: Memorization REF: Page: 77
TOP: Lymphatic system

20. The organ that is not part of the lymphatic system is the:
a. liver
b. spleen
c. thymus
d. tonsils

ANS: A DIF: Memorization REF: Page: 77
TOP: Lymphatic system

21. Lymph returns to the blood by way of the:
a. aorta
b. thoracic duct
c. superior vena cava
d. inferior vena cava

ANS: B DIF: Memorization REF: Page: 77
TOP: Lymphatic system

22. The lymphatic system is not involved in:
a. movement of fat-related materials from the digestive system to the blood
b. the functioning of the immune system
c. movement of liquid waste to the kidney
d. all of the above are functions of the lymphatic system

ANS: C DIF: Memorization REF: Page: 77
TOP: Lymphatic system

23. A structure that is not included in the respiratory system is the:
a. nose
b. esophagus
c. trachea
d. lungs

ANS: B DIF: Memorization REF: Page: 77
TOP: Respiratory system

24. The tiny, thin-walled sacs in the lungs are called:
a. bronchi
b. villi
c. pharynx
d. alveoli

ANS: D DIF: Memorization REF: Page: 77
TOP: Respiratory system

25. The respiratory system does not assist in:
a. the regulation of acid-base balance
b. the exchange of oxygen and carbon dioxide
c. moving food to the esophagus
d. all of the above are functions of the respiratory system

ANS: C DIF: Memorization REF: Page: 78
TOP: Respiratory system

26. An organ that is part of the gastrointestinal tract is the:
a. stomach
b. liver
c. pancreas
d. all of the above organs are part of the gastrointestinal tract

ANS: A DIF: Memorization REF: Page: 78
TOP: Digestive system

27. An accessory organ of the digestive system is the:
a. stomach
b. small intestine
c. salivary gland
d. all of the above organs are accessory organs of the digestive system

ANS: C DIF: Memorization REF: Page: 78
TOP: Digestive system

28. Urine is carried from the kidney to the bladder by the:
a. ureter
b. urethra
c. bronchiole
d. none of the above

ANS: A DIF: Memorization REF: Page: 79
TOP: Urinary system

29. The urinary system does not:
a. clean the blood of metabolic waste products
b. clean the blood of digestive waste products
c. maintain acid-base balance
d. maintain electrolyte balance

ANS: B DIF: Memorization REF: Page: 78
TOP: Urinary system

30. The structure that is part of both the reproductive and urinary systems is the:
a. ureter
b. bladder
c. urethra
d. none of the above

ANS: C DIF: Memorization REF: Page: 79
TOP: Urinary system| Reproductive system

31. The gonads of the male reproductive system include the:
a. penis
b. testes
c. prostate gland
d. scrotum

ANS: B DIF: Memorization REF: Page: 81
TOP: Reproductive system

32. An accessory organ of the male reproductive system is the:
a. penis
b. testes
c. vas deferens
d. scrotum

ANS: C DIF: Memorization REF: Page: 81
TOP: Reproductive system

33. The structure in the male reproductive system that produces fluid and nutrients is the:
a. prostate gland
b. penis
c. testes
d. scrotum

ANS: A DIF: Memorization REF: Page: 81
TOP: Reproductive system

34. The gonads for the female reproductive system include the:
a. uterus
b. fallopian tubes
c. ovaries
d. vagina

ANS: C DIF: Memorization REF: Page: 81
TOP: Reproductive system

35. The structure that is not an accessory organ of the female reproductive system is:
a. ovaries
b. fallopian tubes
c. mammary glands
d. uterus

ANS: A DIF: Memorization REF: Page: 81
TOP: Reproductive system

36. The smallest structural unit of the body is:
a. DNA
b. organelles
c. cells
d. tissues

ANS: C DIF: Memorization REF: Page: 71
TOP: Organ systems of the body

37. The largest structural unit of the body is:
a. an organ system
b. an organ
c. tissue
d. cells

ANS: A DIF: Memorization REF: Page: 71
TOP: Organ systems of the body

38. The weight of the skin in most adults is about:
a. 5 pounds
b. 10 pounds
c. 20 pounds
d. 40 pounds

ANS: C DIF: Memorization REF: Page: 72
TOP: Integumentary system

39. The heaviest organ in the body is the:
a. liver
b. skin
c. large intestine
d. heart

ANS: B DIF: Memorization REF: Page: 72
TOP: Integumentary system

40. Which of the following is not a part of the cardiovascular system?
a. heart
b. blood vessels
c. lymph vessels
d. all of the above are part of the cardiovascular system

ANS: C DIF: Memorization REF: Page: 76
TOP: Cardiovascular system

41. Urine flows through the organs of the urinary system in the following sequence:
a. ureter, kidney, bladder, urethra
b. kidney, bladder, ureter, urethra
c. kidney, urethra, bladder, ureter
d. kidney, ureter, bladder, urethra

ANS: D DIF: Memorization REF: Page: 78 | Page: 79
TOP: Urinary system

42. Organs are to systems as:
a. cells are to organs
b. tissues are to organs
c. cells are to systems
d. none of the above

ANS: B DIF: Synthesis REF: Page: 71 TOP: Introduction

43. Which of the following does not occur when smooth muscle contracts?
a. Walls of blood vessels help maintain blood pressure.
b. Food moves through the digestive tract.
c. Bones of the skeletal system move.
d. All of the above occur when smooth muscle contracts.

ANS: C DIF: Memorization REF: Page: 73
TOP: Muscle system

44. The main function of the respiratory system, the exchange of oxygen and carbon dioxide, occurs where?
a. pharynx
b. trachea
c. bronchi
d. alveoli

ANS: D DIF: Memorization REF: Page: 77
TOP: Respiratory system

45. Which of the following glands are not part of the endocrine system?
a. salivary gland
b. pituitary gland
c. thyroid gland
d. hypothalamus

ANS: A DIF: Memorization REF: Page: 76
TOP: Endocrine system

46. An organ:
a. is composed of two or more kinds of tissues
b. is grouped into systems
c. can perform more complex functions than individual types of tissues
d. all of the above

ANS: D DIF: Memorization REF: Page: 71
TOP: Introduction

TRUE/FALSE

1. An organ is a group of different types of cells that function together to perform a specific function.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 71
TOP: Introduction

2. A system is a group of organs arranged in such a way that they can perform a more complex function.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 71
TOP: Introduction

3. Stem cells may be able to be used for tissue or organ engineering.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 71
TOP: Introduction

4. The skin is the most important organ of the integumentary system.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 72
TOP: Integumentary system

5. Hair, nails, and teeth are called accessory structures of the skin.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 72
TOP: Integumentary system

6. The main function of the skin is to act as a sense organ for the body.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 72
TOP: Integumentary system

7. The main function of the skin is to assist in control of body temperature.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 72
TOP: Integumentary system

8. The main function of the skin is protection of the underlying organs.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 72
TOP: Integumentary system

9. Bones are the main organs of the skeletal system.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 72
TOP: Skeletal system

10. There are over 300 bones in the human body.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 72
TOP: Skeletal system

11. There are about 206 bones in the human body.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 72
TOP: Skeletal system

12. Bones, ligaments, tendons, and cartilage are also included in the skeletal system.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 72
TOP: Skeletal system

13. The skeletal system assists in the formation of blood cells.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 72
TOP: Skeletal system

14. Cardiac muscle is the specialized muscle tissue of the heart.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 73
TOP: Muscular system

15. Voluntary muscle is another name for smooth muscle.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 73
TOP: Muscular system

16. Ligaments attach muscle to bone.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 74
TOP: Muscular system

17. One of the functions of the muscular system is the generation of heat.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 72 | Page: 73
TOP: Muscular system

18. The brain is the only organ of the nervous system.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 74
TOP: Nervous system

19. Control of body functions and recognition of sensory stimuli are two functions of the nervous system.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 75
TOP: Nervous system

20. Special signals called nerve impulses are used by the nervous system.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 75
TOP: Nervous system

21. In general, the functions of the nervous system result in rapid activity that lasts for a long time.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 75
TOP: Nervous system

22. The endocrine system is composed of special glands that release enzymes into the blood.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 76
TOP: Endocrine system

23. The glands of the endocrine system are sometimes called ductless glands.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 76
TOP: Endocrine system

24. The endocrine system provides slower but longer-lasting control when compared to the nervous system.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 76
TOP: Endocrine system

25. The pineal gland is an endocrine gland found in the neck.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 76
TOP: Endocrine system

26. The parathyroid gland is an endocrine gland found in the neck.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 76
TOP: Endocrine system

27. The hypothalamus is an endocrine gland found in the skull.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 76
TOP: Endocrine system

28. The pancreas is an endocrine gland found in the abdominal cavity.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 76
TOP: Endocrine system

29. The cardiovascular system includes the heart and blood vessels.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 76
TOP: Cardiovascular system

30. The primary function of the cardiovascular system is the regulation of body temperature.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 76
TOP: Cardiovascular system

31. The tonsils are part of the lymphatic system.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 77
TOP: Lymphatic system

32. Lymph contains both tissue fluid and red blood cells.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 77
TOP: Lymphatic system

33. The thoracic duct helps return lymph to the blood.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 77
TOP: Lymphatic system

34. The lymphatic system is important in the functioning of the immune system.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 77
TOP: Lymphatic system

35. The tiny, thin-walled sacs in the lung are called bronchioles.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 77
TOP: Respiratory system

36. One function of the respiratory system is to assist the body in maintaining acid-base balance.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 78
TOP: Respiratory system

37. The stomach is part of the gastrointestinal tract.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 78
TOP: Digestive system

38. The liver is part of the gastrointestinal tract.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 78
TOP: Digestive system

39. The esophagus is an accessory organ of the digestive system.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 78
TOP: Digestive system

40. The gallbladder is an accessory organ of the digestive system.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 78
TOP: Digestive system

41. The ureter carries urine from the bladder to the outside of the body.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 78
TOP: Urinary system

42. The urinary system plays an important role in water, electrolyte, and acid-base balance.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 78
TOP: Urinary system

43. In the male, the ureter is part of both the reproductive and urinary systems.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 79
TOP: Urinary system| Reproductive system

44. The gonads in the male are the testes.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 81
TOP: Reproductive system

45. The prostate gland is part of the male genitalia.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 81
TOP: Reproductive system

46. The vas deferens is classified as an accessory organ of the male reproductive system.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 81
TOP: Reproductive system

47. In the male, the testes produce sperm.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 81
TOP: Reproductive system

48. The gonads for the female reproductive system are the fallopian tubes.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 81
TOP: Reproductive system

49. The reproductive organs in the female produce a sex cell called an ovum.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 82
TOP: Reproductive system

50. The uterus is an accessory organ of the female reproductive system.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 81
TOP: Reproductive system

51. Because an organ must contain two or more types of tissue, it follows that a system must contain two or more types of tissue.

ANS: T DIF: Application REF: Page: 71 TOP: Introduction

52. Iron and potassium are two important minerals stored in bone.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 72
TOP: Skeletal system

53. The muscles found in blood vessel walls, the stomach, and the small intestine are smooth muscle.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 73
TOP: Muscular system

54. The nervous system can respond to stimuli such as light and heat.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 75 | Page: 76
TOP: Nervous system

55. There are three endocrine glands in the skull.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 76
TOP: Endocrine system

56. The endocrine system is the primary regulator of growth, but the nervous system is the primary regulator of body metabolism.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 76
TOP: Endocrine system

57. The cardiovascular system and circulatory system refer to the same thing.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 76
TOP: Cardiovascular system

58. The thyroid gland is part of both the endocrine and lymphatic systems.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 77
TOP: Lymphatic system

59. Lymph is formed in the bone marrow.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 77
TOP: Lymphatic system

60. Both the lymphatic and cardiovascular systems repeatedly circulate fluid through a closed system.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 77
TOP: Lymphatic system

61. One function of the alveoli is to filter out dirt and pollen before it reaches the lung.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 77
TOP: Respiratory system

62. The gallbladder is physically attached to the digestive system but has no role in digestion.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 78
TOP: Digestive system

63. The sperm and ova are similar in that they both are sex cells.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 81 | Page: 82
TOP: Male and female reproductive systems

64. The organs of the muscle system are unique because they are made of only one type of tissue.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 71
TOP: Introduction

65. A system is one level of organization higher than a tissue.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 71
TOP: Introduction

66. An organ is one level of organization higher than a tissue.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 71
TOP: Introduction

67. One important function of the skin is the synthesis of chemicals.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 72
TOP: Integumentary system

68. A hormone in the endocrine system has a function similar to that of a nerve impulse in the nervous system.

ANS: T DIF: Application REF: Page: 72 | Page: 73
TOP: Nervous system|Endocrine system

69. The primary organs of the digestive system are found only in the gastrointestinal tract.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 78
TOP: Digestive system

MATCHING

Match each system to an important function of the system.
a. Integumentary system
b. Skeletal system
c. Muscular system
d. Nervous system
e. Endocrine system
f. Cardiovascular system
g. Female reproductive system
h. Respiratory system
i. Digestive system
j. Urinary system
k. Male reproductive system

 

1. Absorbs nutrients

2. Allows the body to move

3. Protects underlying structures

4. Produces sperm

5. Recognizes sensory stimuli

6. Transports materials to various parts of the body

7. Makes blood cells and stores minerals

8. Regulates body function by the release of hormones

9. Cleans the blood of metabolic waste

10. Produces ova

11. Exchanges oxygen and carbon dioxide

1. ANS: I DIF: Memorization REF: Page: 78
TOP: Digestive system

2. ANS: C DIF: Memorization REF: Page: 72
TOP: Muscular system

3. ANS: A DIF: Memorization REF: Page: 72
TOP: Integumentary system

4. ANS: K DIF: Memorization REF: Page: 81
TOP: Reproductive system

5. ANS: D DIF: Memorization REF: Page: 75 | Page: 76
TOP: Nervous system

6. ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 76
TOP: Cardiovascular system

7. ANS: B DIF: Memorization REF: Page: 72
TOP: Skeletal system

8. ANS: E DIF: Memorization REF: Page: 76
TOP: Endocrine system

9. ANS: J DIF: Memorization REF: Page: 78
TOP: Urinary system

10. ANS: G DIF: Memorization REF: Page: 82
TOP: Reproductive system

11. ANS: H DIF: Memorization REF: Page: 77
TOP: Respiratory system

ESSAY

1. Explain the relationship between organs and systems.

ANS:
(Answers may vary)

DIF: Synthesis REF: Page: 71 TOP: Introduction

2. What are the two types of stem cells, and what do scientists think is possible using stem cells?

ANS:
Embryonic and adult are the answers to the first question (second part of answer may vary)

DIF: Application REF: Page: 71 TOP: Introduction

3. The regulation of body temperature is a very important function in the body. List the organ systems that have a role in temperature regulation and explain specifically how they contribute to it.

ANS:
(Answers may vary)

DIF: Synthesis REF: Page: 72 | Page: 76 TOP: Organ systems of the body

4. The removal of waste products is a very important function in the body. List the organ systems that have a role in the removal of waste products and explain specifically how they contribute to it.

ANS:
(Answers may vary)

DIF: Synthesis REF: Page: 72 |Page: 76 TOP: Organ systems of the body

5. List the 11 organ systems discussed in the chapter and provide a major function of each.

ANS:
(Answers may vary)

DIF: Memorization REF: Page: 72 TOP: Organ systems of the body

6. Explain the similarity in the function of a nerve impulse and a hormone.

ANS:
(Answers may vary)

DIF: Synthesis REF: Page: 75 | Page: 76
TOP: Nervous system|Endocrine system

7. What is unique about the function of the reproductive system?

ANS:
(Answers may vary)

DIF: Memorization REF: Page: 79 | Page: 81
TOP: Reproductive system

8. What is the advantage of having paired organs when one of the organs is all that is needed for survival?

ANS:
(Answers may vary)

DIF: Memorization REF: Page: 83
TOP: Health and Well-Being: Paired Organs

9. Chapter 4 lists two organ systems important in the regulation of the acid-base balance. Name the two organ systems.

ANS:
Respiratory System and Urinary System

DIF: Memorization REF: Page: 78
TOP: Respiratory system | Urinary system

 

Structure & Function of the Body Test Bank 14 Ed by Patton, Thibodeau

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Structure & Function of the Body Test Bank 14 Ed by Patton, Thibodeau”

Your email address will not be published. Required fields are marked *