The-Practice-Of-Public-Relations-Fraser-P.-Seitel-12th-Edition-Test-Bank

The Practice Of Public Relations 12th Edition Test Bank – Fraser P. Seitel

$29.99

 

Title : The Practice Of Public Relations

Author : Fraser P. Seitel

Edition : 12th Edition

Type : TestBank

Product Description

The Practice Of Public Relations 12th Edition Test Bank – Fraser P. Seitel

 

The Practice Of Public Relations 12th Edition Test Bank – Fraser P. Seitel

 

sample

The Practice of Public Relations, 12e (Seitel)

Chapter 12  Government Relations

 

1) Which of the following was not one of the gaffes that occurred during the Romney campaign’s summer 2012 overseas trip?

  1. A) he told an interviewer that the British were rightfully concerned about security preparations for the summer Olympics.
  2. B) he complimented Israel on their successful culture, which the Palestinians did not like.
  3. C) he criticized President Obama while on foreign soil
  4. D) his press secretary told a New York Times reporter to kiss his posterior

Answer:  C

Application

Diff: 3              Page Ref: 249

Learning Objective 1

 

2) In which was social media used effectively by Barack Obama in the 2008 race for the presidency?

  1. A) to stop news coverage by the media
  2. B) to announce his choice for Vice President
  3. C) to censor China
  4. D) to circulate the results of the Edelman Trust Barometer

Answer:  A

Application

Diff: 2              Page Ref: 250

Learning Objective 1

 

3) The reason the practice of “public relations” has been virtually barred from the federal government?

  1. A) a remark made by President Dwight D. Eisenhower
  2. B) the 1913 Gillette Amendment
  3. C) the Congressional gag law
  4. D) handling of the media by Press Secretary Ari Fleisher

Answer:  B

Concept

Diff: 2              Page Ref: 250

Learning Objective 1

 

 

4) Indications that there has been growth in public relations-type jobs in government include all the following EXCEPT?

  1. A) number of new federal regulatory agencies that have sprung up since the 1970s
  2. B) repeal of the Gillette Amendment
  3. C) number of government agencies or programs that regulate business
  4. D) increased opportunities in Department of Defense

Answer:  B

Concept

Diff: 2              Page Ref: 252

Learning Objective 1

 

5) Titles used at the federal government level to describe public relations-related activities include all EXCEPT

  1. A) public affairs officer.
  2. B) public relations practitioner.
  3. C) press secretary.
  4. D) communications specialist.

Answer:  B

Diff: 1              Page Ref: 252

6) In 2005, a GAO report revealed that the Bush administration paid _______________ on advertising and public relations contracts over a two-and-a-half-year period.

  1. A) $1 million
  2. B) $1.6 million
  3. C) $1 billion
  4. D) $1.6 billion

Answer:  C

Concept

Diff: 1              Page Ref: 253

Learning Objective 1

 

7) Public affairs functions for the State Department do NOT include

  1. A) responsibility for press briefings.
  2. B) advertising and recruiting volunteers for the armed services.
  3. C) maintaining content for the Department homepage.
  4. D) operating foreign press centers around the nation .

Answer:  B

Concept

Diff: 2              Page Ref: 253-255
Learning Objective 1

 

 

8) The United States Information Agency

  1. A) is part of the Department of Defense.
  2. B) was part of the General Accounting Office.
  3. C) was created by President Dwight D. Eisenhower.
  4. D) has been an arm of the Central Intelligence Agency.

Answer:  C

Concept

Diff: 2              Page Ref: 253-254

Learning Objective 2

 

9) In the 21st century, challenges for the USIA include all EXCEPT

  1. A) maintaining its position in the executive branch.
  2. B) developing worldwide information programs to address environmental issues.
  3. C) supporting the war on drugs in producer and consumer countries.
  4. D) building intellectual and institutional foundations of democracy in societies around the globe.

Answer:  A

Concept

Diff: 2              Page Ref: 254

Learning Objective 2

The Practice Of Public Relations 12th Edition Test Bank – Fraser P. Seitel

10) Which of the following is NOT a communication initiative of the State Department?

  1. A) TV Marti
  2. B) maintaining the Armed Forces Radio and Television Service
  3. C) Voice of America
  4. D) libraries and books

Answer:  B

Concept

Diff: 2              Page Ref: 254-255

Learning Objective 2

 

11) AFIS is responsible for

  1. A) coordinating public affairs operations for each of the various branches of the military.
  2. B) periodically auditing and refining operations in each branch of the military.
  3. C) making sure to select the best representatives of the media for embedding.
  4. D) maintaining Stars and Stripes.

Answer:  D

Concept

Diff: 2              Page Ref: 255

Learning Objective 2

 

12) What is the name of the newspaper AFIS is responsible for maintaining?

  1. A) Stars and Stripes
  2. B) Armed Forces News
  3. C) Defense Information
  4. D) DOD News

Answer:  A

Diff: 2              Page Ref: 255

Learning Objective 2

 

13) Despite the Gillette Amendment, the public relations clout of the president includes all the following EXCEPT

  1. A) traveling with his own media entourage.
  2. B) exerting influence on the nation’s agenda by controlling the “bully pulpit.”
  3. C) stifling the media’s search for truth.
  4. D) his every statement or move intriguing the media.

Answer:  C

Application

Diff: 3              Page Ref: 258

Learning Objective 3

 

14) Key principles used by President Ronald Reagan and his communications advisers to “manage the news” did NOT include

  1. A) repeating the same message often.
  2. B) going with the flow
  3. C) staying on the offensive.
  4. D) controlling the flow of information.

Answer:  B

Application

Diff: 2              Page Ref: 259

Learning Objective 3

The Practice Of Public Relations 12th Edition Test Bank – Fraser P. Seitel

15) Which of the following is NOT an example of a situation that made a president’s relationship with the media sour.

  1. A) September 11th
  2. B) Monica Lewinsky
  3. C) “Mission Accomplished”
  4. D) Hurricane Katrina

Answer:  A

Application

Diff: 3             Page Ref: 259

Learning Objective 3

 

16) Despite a number of embarrassing events during his administration, President Bill Clinton remained quite popular because he

  1. A) had a professorial manner.
  2. B) had an easygoing, “just plain folks” demeanor.
  3. C) like Joe/Jane Six Pack he was unable to grasp issues easily.
  4. D) displayed confidence by uttering, “You Betcha!”

Answer:  B

Application

Diff: 1              Page Ref: 259

Learning Objective 3

 

17) The event that helped awaken good communications instincts in President George W. Bush was

  1. A) Iran-Contra.
  2. B) Desert Storm.
  3. C) September 11, 2001.
  4. D) Hurricane Katrina.

Answer:  C

Application

Diff: 2              Page Ref: 259

Learning Objective 3

The Practice Of Public Relations 12th Edition Test Bank – Fraser P. Seitel

18) Which of the following events led to “sour” media relations for George W. Bush?

  1. A) firing Press Secretary Ari Fleisher
  2. B) premature announcement of “Mission Accomplished” in Iraq as well as mishandling the impact of Hurricane Katrina
  3. C) frequent press conferences at the Texas White in Crawford
  4. D) hiring the likeable Tony Snow as press secretary

Answer:  B

Application

Diff: 2              Page Ref: 259

Learning Objective 3

 

19) Observers say the second-most difficult position in any president’s administration is

  1. A) Vice President.
  2. B) Federal Reserve Chairman.
  3. C) Secretary of State.
  4. D) Press Secretary.

Answer:  D

Concept

Diff: 2              Page Ref: 260

Learning Objective 3

 

20) Chief among the responsibilities of the president’s press secretary is

  1. A) covering up for the administration’s errors.
  2. B) communicating accurately the policies and practices of the President.
  3. C) reporting what the President says without really knowing that is what he had said or would say.
  4. D) making a decision about a policy when cornered by media.

Answer:  B

Concept

Diff: 2              Page Ref: 260

Learning Objective 3

 

21) The White House press secretary who resigned because his convictions differed with President Gerald Ford was

  1. A) Jerald ter Horst.
  2. B) Ron Nessen.
  3. C) Spiro Agnew.
  4. D) George Stephanopoulos.

Answer:  A

Application

Diff: 2              Page Ref: 260

Learning Objective 3

 

22) The columnist who viewed the responsibilities of the press secretary as two-way, similar to the interpreter-advocate role performed by corporate public relations people, was

  1. A) Larry Speakes.
  2. B) Jody Powell.
  3. C) William Safire.
  4. D) Marlin Fitzwater.

Answer:  C

Concept

Diff: 2              Page Ref: 260

Learning Objective 3

 

23) Which of the following press secretaries who served President Clinton had a refreshing perspective and went on to be a cable talk show host, magazine editor, and political analyst?

  1. A) Richard Morris
  2. B) Dee Dee Myers
  3. C) Marvin Fitzwalters
  4. D) Joe Lockhart

Answer:  B

Concept

Diff: 2              Page Ref: 261

Learning Objective 3

 

24) The former press secretary who said, “I may be crazy, but I like working with reporters” was

  1. A) Scott McClellan.
  2. B) Ron Nessen.
  3. C) Ari Fleischer.
  4. D) Mike McCurry.

Answer:  C

Concept

Diff: 2              Page Ref: 261

Learning Objective 3

 

 

25) Who was President Barack Obama’s first Press Secretary?

  1. A) Robert Gibbs
  2. B) Jay Carney
  3. C) Scott McClellan
  4. D) Tony Snow

Answer:  A

Concept

Diff: 2              Page Ref: 261

Learning Objective 3

 

26) What happens in government is so significant to an organization that the number of corporations and trade associations with ________ units has grown steadily in recent years.

  1. A) media relations
  2. B) government relations
  3. C) employee relations
  4. D) not-for-profit

Answer:  B

Concept

Diff: 1              Page Ref: 263

Learning Objective 4

 

27) Which of the following is NOT true about just how big a business lobbying is?

  1. A) About $8 million a day is spent lobbying federal government.
  2. B) State lobbyists are far and away lots less active than federal lobbyists.
  3. C) About $3 billion a year is spent lobbying the federal government.
  4. D) the number of federal registered lobbyists totals 11,268.

Answer:  B

Concept

Diff: 2              Page Ref: 263

Learning Objective 4

 

28) The Lobbying Disclosure Act of 1995 reformed earlier lobbying laws and focused on

  1. A) broadening activities that constitute lobbying.
  2. B) redefining a lobbying contact as any contact made via the Internet.
  3. C) prohibiting former employees of the federal government from registering as lobbyists.
  4. D) mandating that anyone who speaks to a federal official about legislation must register.

Answer:  A

Concept

Diff: 3              Page Ref: 263

Learning Objective 4

 

The Practice Of Public Relations 12th Edition Test Bank – Fraser P. Seitel

29) Under the 1995 disclosure rules, a “lobbyist” is

  1. A) anyone who pays for meals for Congressional aides.
  2. B) anyone who is paid by a third party to make more than one “lobbying contact.”
  3. C) anyone who does research or provides background for lobbying purposes.
  4. D) anyone who asks a government official to recognize a client in the Congressional Record.

Answer:  B

Concept

Diff: 3              Page Ref: 257
Learning Objective 4

 

30) The task of a lobbyist is ultimately rooted in the ________, which provides citizens the right to petition the government.

  1. A) Fifth Amendment
  2. B) Twenty-third Amendment
  3. C) First Amendment
  4. D) Sixth Amendment

Answer:  C

Concept

Diff: 1              Page Ref: 264

Learning Objective 4

 

31) Which of the following is NOT among activities lobbyists engage in?

  1. A) acting as a lead or link – a conduit – for a client’s sales staff
  2. B) advocating for or against pending legislation with members of Congress
  3. C) interpreting government actions for a client and client actions for a legislator
  4. D) repealing the rights of only lawyers to be lobbyists

Answer:  D

Application

Diff: 2              Page Ref: 264

Learning Objective 4

 

32) The dramatic impact the ________ can have on a presidential race was verified by the political campaign put together by candidate Barack Obama.

  1. A) trial by news releases
  2. B) foreign governments
  3. C) Internet
  4. D) PACs

Answer:  C
Application

Diff: 2              Page Ref: 264

Learning Objective 4

 

 

33) Which of the following Web sites has been called “one of the most . . . influential organizations in U. S. politics”?

  1. A) SorosOff.com
  2. B) GOPAC.gov
  3. C) MoveOn.org
  4. D) MyVote.com

Answer:  C

Concept

Diff: 2              Page Ref: 265

Learning Objective 4

 

34) Which of the following is NOT among the largest PACS in the nation campaigning to have their candidates elected??

  1. A) American Management Association
  2. B) National Rifle Association
  3. C) American Medical Association
  4. D) American Federation of Teachers

Answer:  A

Concept

Diff: 2              Page Ref: 265

Learning Objective 4

 

35) Which of the following presidents deserves credit for New Federalism or the shift of political power from the federal to the state and local levels?

  1. A) George H. W. Bush
  2. B) Ronald Reagan
  3. C) Bill Clinton
  4. D) George W. Bush

Answer:  B

Concept

Diff: 2              Page Ref: 266

Learning Objective 4

The Practice Of Public Relations 12th Edition Test Bank – Fraser P. Seitel

36) President George W. Bush indicated his belief in the importance of coordinating his administration’s foreign policy message and image abroad by creating a permanent Office of Global Communications.

Answer:  TRUE

Concept

Diff: 2              Page Ref: 251
Learning Objective 1

37) Because Congress feared that then-President, Theodore Roosevelt, would win public support for his programs through use of a network of people who practice “public relations,” they passed the Gillett Amendment in 1913 that barred use of the “practice” in federal government.

Answer:  TRUE

Concept

Diff: 2              Page Ref: 252

Learning Objective 1

 

38) While Congress passed a law that did not allow government people engaged in the “practice of public relations,” in fact, there are thousands of public relations-related jobs at the federal level.

Answer:  TRUE

Concept

Diff: 2              Page Ref: 253

Learning Objective 1

 

39) According to various government reports, billions of dollars were spent on advertising and public relations contracts by the Bush Administration during his first term.

Answer:  TRUE

Concept

Diff: 2              Page Ref: 253

Learning Objective 2

 

40) The Department of Defense communications include 3,727 communicators in the Army.

Answer:  TRUE

Concept

Diff: 2              Page Ref: 255

Learning Objective 2

 

41) As of 1999, the USIA became an important function of the Department of Defense.

Answer:  FALSE

Concept

Diff: 2              Page Ref: 254

Learning Objective 2

The Practice Of Public Relations 12th Edition Test Bank – Fraser P. Seitel

42) Among the major vehicles that the USIA employs to spread the “gospel of America” are Radio Marti, beamed into Cuba, and the Voice of America, directed at other international audiences.

Answer:  TRUE

Application

Diff: 1              Page Ref: 254

Learning Objective 2

 

43) Despite early 20th century efforts by Congress to limit the persuasive powers of the President of the United States, the nation’s chief executive today wields unbridled public relations clout and controls the “bully pulpit.”

Answer:  TRUE

Concept

Diff: 2              Page Ref: 258-259

Learning Objective 3

 

 

44) President Ronald Reagan’s approach to communications was so effective that he is still called the “Great Communicator.”

Answer:  TRUE

Concept

Diff: 2              Page Ref: 259

Learning Objective 3

 

45) The main role the presidential press secretary serves is to be the chief public relations spokesperson for a President’s administration.

Answer:  TRUE

Concept

Diff: 2              Page Ref: 260

Learning Objective 3

 

46) The press secretary who was universally hailed by media for his professionalism during most of his tenure was Larry Speakes, who had been a Hill & Knowlton executive.

Answer:  TRUE

Concept

Diff: 2              Page Ref: 261

Learning Objective 3

 

47) The first woman to serve as presidential press secretary to President Clinton was Mary Matlin.

Answer:  FALSE

Concept

Diff: 2              Page Ref: 261

Learning Objective 3

 

48) Today, there are 300 members of “the imperial press corps” looking to the presidential press secretary for news.

Answer:  FALSE

Concept

Diff: 2              Page Ref: 262

Learning Objective 3

 

49) The number of registered lobbyists in Washington has increased to 11,268.

Answer:  TRUE

Concept

Diff: 2              Page Ref: 263

Learning Objective 4

 

50) One of the functions lobbyists service is a publicity springboard.

Answer:  TRUE

Application

Diff: 3              Page Ref: 264

Learning Objective 4

 

51) Informing and persuading are at the heart of what lobbyists do.

Answer:  TRUE

Concept

Diff: 2              Page Ref: 264

Learning Objective 4

 

52) The campaign Al Gore ran against George W. Bush established him as the first “digital presidential candidate.”

Answer:  FALSE

Concept

Diff: 2              Page Ref: 264-265

Learning Objective 4

The Practice Of Public Relations 12th Edition Test Bank – Fraser P. Seitel

53) Among the most controversial political developments in recent years is the rise of PACs and their role in elections.

Answer:  TRUE

Concept

Diff: 2              Page Ref: 265
Learning Objective 4

 

54) As a result of 9/11, President Ronald Reagan initiated New Federalism – calling for a shift of political debate and public policy decisions to be made at state and local levels.

Answer:  FALSE

Concept

Diff: 2              Page Ref: 266

Learning Objective 4

 

55) Among frontline responsibilities for a public relations practitioner at the local government level are to inform constituents about legislative and regulatory changes as well as about various government procedures.

Answer:  TRUE

Concept

Diff: 2              Page Ref: 266

Learning Objective 4

 

56) How did September 11, 2001, change the communications approach of the Bush Administration?

Answer:

Pointed to the need for candid, frank, and informative communications with American people as well as people worldwide.  The then-Press Secretary Ari Fleischer pointed out the need for forthrightness on the part of the government, which is what he said Americans are appreciative of.  The White House created an Office of Global Communications to coordinate the foreign policy message and supervise America’s image abroad.  The White House and Cabinet members conducted news conferences more often, even regularly at first.  The State Department created the Office of Public Diplomacy and Public Affairs to work to convince the world, especially the Muslim world, of true American values and ethics.

Concept

Page Ref: 251

Learning Objective 2

 

57) What is the USIA, when was it created and by whom? What is its role, and which government department today has responsibility for it?

Answer:

The USIA stands for the United States Information Agency.  President Dwight D. Eisenhower created it as an independent foreign affairs agency within the executive branch in 1953.  Its role is to help explain and support American foreign policy and promote U.S. national interests through a wide range of information programs and educational and cultural activities.  A year after the Foreign Affairs Reform and Restructuring Act of 1998 was passed, it became part of the State Department.

Concept

Page Ref: 253-254

Learning Objective 2

 

58) If the Office of the President has any chance to maintain a solid image with media and the public, it must “manage the news” by following the principles used by President Ronald Reagan’s communications advisers.  They include

Answer:

Plan ahead.  Stay on the offensive.  Control the flow of information.  Limit access of reporters to the President.  Talk only about the issues the President wants to talk about. Speak in one voice.  Provide the same message repeatedly.

Page Ref: 259

Learning Objective 3

 

59)  The essence of a lobbyist’s job is to inform and persuade.  List the specific activities most lobbyists take part in to do their jobs.

Answer:

Fact-finding, interpretation of government actions; interpretation of company actions; advocacy of a position; publicity springboard; and support of company sales.

Application

Page Ref:  264

Learning Objective 4

The Practice Of Public Relations 12th Edition Test Bank – Fraser P. Seitel

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “The Practice Of Public Relations 12th Edition Test Bank – Fraser P. Seitel”

Your email address will not be published. Required fields are marked *